Energetische therapie is een eeuwenoude natuurlijke behandelwijze waarbij geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen maar van universele energie. Universele energie is afkomstig uit het universum en is op alle gebieden en voor iedereen beschikbaar en toepasbaar. Energetische therapie is holistisch, dat wil zeggen dat er naar de hele mens, naar het geheel van lichaam en geest wordt gekeken. De energetisch therapeut weet dat alles met alles samenhangt en raakt met verschillende vormen van therapie het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan. Ieder mens maakt gebruik van universele energie, bewust en onbewust. Een moeder die haar hand op het hoofd van haar kind legt bijvoorbeeld, omdat ze “voelt” dat haar kind iets heeft. Zo’n aanraking in een moeder-kind contact raakt veel meer lagen aan dan alleen de zichtbare hand op het voorhoofd. Of je “voelt” dat iemand achter je naar je kijkt, contact met je maakt. Je ziet het niet, maar je weet gewoon dat dat zo is. Dit zijn enkele voorbeelden van energetische verbindingen.

Wat maakt dat je een energetisch therapeut bent?

Een energetisch therapeut is vaak van kinds af aan al gevoeliger en staat van nature al meer open voor allerlei soorten energie. Ze hebben een talent om de subtiele vormen van universele energie écht te voelen en soms ook zien. Hun innerlijke zintuigen zijn beter ontwikkeld en fijner afgestemd. Door eigen ervaring en eigen waarneming weten ze dat het werken met universele energie helende effecten teweegbrengt in lichaam en geest. Uiteraard heeft elke zichzelf respecterend energetisch therapeut een gedegen (hbo)beroepsopleiding genoten en zich daarnaast op psychisch, mentaal en medisch vlak vergevorderd energetisch ontwikkeld.

Wetenschappelijk onderzoek.

De naam energetische therapie is een term die steeds meer gebruikt wordt. Ook andere termen als handoplegging, spiritueel- en paranormaal genezen, magnetiseur en reiki zijn termen die voor energetische therapievormen gebruikt worden.
Er is al decennialang onderzoek naar energetische therapie gedaan en er wordt dan vooral gekeken naar subtiele magnetische genezende energieën:

“Tijdens de laatste decennia heeft wetenschappelijk onderzoek naar de medische effecten van handoplegging nieuw licht geworpen op de bevindingen van Mesmer. Onderzoekers hebben niet alleen bevestiging gevonden voor de uitwisseling van energie tussen de genezer en patiënt, waar Mesmer en anderen al op wezen, ze hebben ook een interessante overeenkomst aangetoond tussen de biologische effecten van genezers en magnetisch velden van een hoge intensiteit. De energievelden van genezers laten, hoewel ze magnetisch van aard zijn, ook andere unieke eigenschappen zien, die pas onlangs door wetenschappelijk onderzoek onthuld konden worden.” (Gerber R; 1988; p. 263)

“De therm energetische geneeskunde is eigenlijk heel dubbelzinnig:

  1. In energetische geneeskunde is energie het medicijn. Deze geneeskunde is een middel om te genezen of om ziekte te voorkomen. De energieën in je lichaam weten hoe ze zichzelf kunnen mobiliseren om op allerlei mogelijke vormen van ziekten en bedreigingen te reageren, daarmee het meest natuurlijke elixer brouwend dat er bestaat om je kwalen te verzorgen. Energie geeft leven aan het lichaam.
  2. De patiënt in de energetische geneeskunde is de verstoorde energie. De energiesystemen die zich proberen aan te passen aan een wereld vol stress, vervuiling en een overvloed aan informatie (factoren die onbekend waren bij onze voorouders), worden overweldigd en in het nauw gebracht om vervolgens te kiezen voor onvolledig compromis, waardoor er grondige aanpassingen nodig zijn om te kunnen functioneren.

De energie heelt en de energiesystemen worden geheeld. (Eden & Feinstein; 1998; p26)
Uiteraard zijn er nog veel meer wetenschappelijke onderzoeken verricht. Overigens is het niet noodzakelijk om in de werking van energetische therapie te geloven, je hoeft jezelf alleen maar toe te staan het te ervaren. En ik wil niets liever dan deze helende energie aan anderen doorgeven.
Bronnen voor deze blog zijn:
Eden, D. Feinstein, D.(1998) Werken met energetische geneeskunde tweede druk 2015) Nederland, Altamira
Gerber R, (1988) Handboek energetische geneeskunde, De helende kracht van subtiele energie (derde druk 2007) Haarlem uitgever Altamira-Becht.

Pin It on Pinterest

Share This